Turkish Arabic English

ANKARA

Birliğimiz Merkezinde Gerçekleşen Genel Kurul Komisyon Toplantısına TOBB Mesleki Kurul Üyesi Yönetim Kurulu Başkanımız Lütfi Bora Katıldı.

Birliğimiz Merkezinde gerçekleşen Genel Kurul Komisyon toplantısına TOBB Mesleki Kurul üyesi Yönetim Kurulu Başkanımız Lütfi Bora katıldı.

Birliğimiz Genel Kurul komisyon ve kurullarının 2 nci toplantıları 11 Eylül 2018 tarihinde Birliğimiz Merkezinde gerçekleşti .Gerçekleştirilen toplantıda Oda/Borsa üyelerinin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. İlgili Bakanların da davet edildiği toplantıda Yönetim Kurulu Başkanımız Lütfi Bora ;

“SGK prim borcu olan üreticilerin , sattıkları ürünlerden kesinti yapılması sebebi ile üreticilerin müstahsil makbuzu kestirmemekte ısrarcı olmaları kayıt dışı ekonomiye zemin yaratmaktadır. Hal böyle olunca , Devletin alacağı stopaj vergisi ve borsaların tescil ücretleri de azalmaktadır. Bu konu ile ilgili bir diğer husus ise üyelerimizin , ürünü satın aldıkları yerler genelde internet altyapısı olmayan arazileri olduğundan , üreticilerin SGK prim borçlarını görememekte olup bu nedenle müstahsil makbuzu kesememektedirler. Bu durum da üyelerimiz fazlasıyla sıkıntıya sokmaktadır. Bu nedenle bu uygulamanı acilen kaldırılması gerekmektedir.

Diğer bir sorun ise Besicilikle uğraşan üyelerimizin girdi ve kur fiyatlarının enflasyon rakamlarının çok çok üzerinde artması , karkas et fiyatlarının ise enflasyon oranı dahi artmaması , bu işi yapan , gönül ve emek veren , yatırım yapan üreticiye bu işi devam edip etmemekte düşündürmektedir.” şeklinde sorun ve çözüm önerilerini gerekli mevkilere aktardı.

DUYURU

Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Kanun No:7161) 18/01/2019 Tarih ve 30659 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kanunun 24. Maddesi ile 4342 Sayılı Mera Kanununun 30 ncu maddesinin (c)  ve (d) bentleri kaldırılmılştır.

Bu Kapsamda ;

c) Üreticilerden satın alınan sütün satın alma bedelinin binde 1’i oranında ,süt işleyen kuruluşlarca yapılacak kesinti,

d) Yurt içinde yetiştirilen ve satışı yapılan büyük ve küçükbaş canlı hayvanların satış bedellerinin binde 1’i oranında satıcılardan alınacak pay, kesintileri kaldırılmıştır.

Buna göre ; 17/01/2019 tarihine kadar düzenlenmiş olan evraklarda (müstahsil makbuzu,fatura) mera fonu kesintisi yapılmaya devam edilecek olup , 18/01/2019 ve sonrası ilgili tüm evraklarda ise mera fonu kesintisi yapılmayacaktır.

Canlı hayvan ve süt alım-satımı yapan üyelerimize ve sektör temsilcilerine , mevzuat değişikliğine göre işlem yapılması hususunu önemle hatırlatırız