Birliğimiz Merkezinde Gerçekleşen Genel Kurul Komisyon Toplantısına TOBB Mesleki Kurul Üyesi Yönetim Kurulu Başkanımız Lütfi Bora Katıldı.

Birliğimiz Merkezinde gerçekleşen Genel Kurul Komisyon toplantısına TOBB Mesleki Kurul üyesi Yönetim Kurulu Başkanımız Lütfi Bora katıldı.

Birliğimiz Genel Kurul komisyon ve kurullarının 2 nci toplantıları 11 Eylül 2018 tarihinde Birliğimiz Merkezinde gerçekleşti .Gerçekleştirilen toplantıda Oda/Borsa üyelerinin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. İlgili Bakanların da davet edildiği toplantıda Yönetim Kurulu Başkanımız Lütfi Bora ;

“SGK prim borcu olan üreticilerin , sattıkları ürünlerden kesinti yapılması sebebi ile üreticilerin müstahsil makbuzu kestirmemekte ısrarcı olmaları kayıt dışı ekonomiye zemin yaratmaktadır. Hal böyle olunca , Devletin alacağı stopaj vergisi ve borsaların tescil ücretleri de azalmaktadır. Bu konu ile ilgili bir diğer husus ise üyelerimizin , ürünü satın aldıkları yerler genelde internet altyapısı olmayan arazileri olduğundan , üreticilerin SGK prim borçlarını görememekte olup bu nedenle müstahsil makbuzu kesememektedirler. Bu durum da üyelerimiz fazlasıyla sıkıntıya sokmaktadır. Bu nedenle bu uygulamanı acilen kaldırılması gerekmektedir.

Diğer bir sorun ise Besicilikle uğraşan üyelerimizin girdi ve kur fiyatlarının enflasyon rakamlarının çok çok üzerinde artması , karkas et fiyatlarının ise enflasyon oranı dahi artmaması , bu işi yapan , gönül ve emek veren , yatırım yapan üreticiye bu işi devam edip etmemekte düşündürmektedir.” şeklinde sorun ve çözüm önerilerini gerekli mevkilere aktardı.

TOBB KARADENİZ BÖLGE İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bora, Ankara'da düzenlenen Karadeniz'den Oda ve Borsa Başkanlarının katılımıyla gerçekleşen istişare toplantısına katıldı.

Karadeniz Bölge Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. Toplantıya katılan bölge oda/borsa başkanlarına, TOBB’un çalışmaları ve Türkiye ekonomisine ilişkin sunumlar yapıldı.

BAŞKAN BORA; "EKMEK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ; DAYANAĞI OLMAYAN SPEKÜLASYONDAN İBARET"

BAŞKAN BORA; "EKMEK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ;

DAYANAĞI OLMAYAN SPEKÜLASYONDAN İBARET"

Tokat Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bora, ekmeğin hammaddesi olan hububat ve un fiyatlarında son yıllarda gözle görülür bir artış gözlemlenmezken, ekmekte 2 ay önce gramajda düşüşe, ardından da fiyat artışına gidilme kararı tüketicide hayal kırıklığı yaşattığını söyledi.

Başkan Bora; "Ekmeğin gramajındaki 2 ay önce 250 gramdan 200 grama düşürülmesi ve fiyatların aynı seviyede kalması ve son gündeme gelen yüzde 15'lik fiyat artışı gerekçesi olmayan haklı bir sebebe dayanmayan fırsatçılıktan ibarettir. Öne sürülen gerekçeler, akaryakıt, işçilik, elektrik gibi maliyet giderlerdeki artışsa; bu artışlar üretici olan çiftçiye de, ara üretici olan fabrikalara yansıdı. Özellikle işçilik giderleri de un imalatı yapan sektöre ciddi yansımalar getirdi. Hükümetin ana hedefi enflasyonu düşürmek, bizlerin görevi de bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olmaktır. Bunun farkındayız. Belediyeler, Ticaret ve Sanayi Odaları gibi, ekmek fiyatlarını belirleyen kurumların arasına Ticaret Borsalarının da girmesi ve bu fiyatlamalar belirlenirken Borsaların da görüşünün alınması gerektiğini düşünüyor ve bu konuyu önemsiyoruz. Çünkü bu işle iştigal eden belirleyici etkiye sahip kişiler; yani üreticiler ve fabrikalar, Ticaret Borsası Üyelerinden oluşmaktadır. Bu durumun sağlanması ile birlikte çok daha sağlıklı fiyatlandırmaların yapılacağına inanıyoruz. Böylece, hem üreticiyi, hem de tüketiciyi kollayacak doğru kararların çok daha gerçekçi verilere dayanılarak verileceğine eminiz. Bu komisyonlarda Ticaret Borsalarının olması; ne buğday üreticisini, ne ekmek için un, kepek gibi hammaddeleri sağlayan fabrikaları, ne ekmeği üreten fırıncıları, ne de ekmeği tüketen vatandaşları mağdur etmeyecektir. Teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Turhal Şekere Borsamızdan Ziyaret

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı ; Lütfi Bora, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Celal Akın , Ahmet Duran Eker ve Pazar İlçe Kaymakamı Ömer Saygılı ile Kayseri Şekerin bünyesine yeni kattığı Turhal Şeker Fabrikası ve Fabrika Müdürü Hulusi Yüksel’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundular.

Ziyaret esnasında konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Lütfi Bora, Kayseri Şeker gibi sektör lideri konumundaki bir kurumun Turhal Şeker Fabrikasını bünyesine katmasından duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Turhal Şeker Fabrikası Müdürü Hulusi Yüksel’de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek yapacakları çalışmalar hakkında Yönetim Kurulu üyelerimizi bilgilendirdi.

15 Temmuz’u unutmayacağız , unutturmayacağız

Tokat Ticaret Borsası Başkanı Bora 15 Temmuz hain darbe girişiminin ikinci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada ; Türkiye’nin 15 Temmuz’da büyük bir badire atlattığını , o gece 250 vatandaşımızın Şehit 2500 ün üzerinde vatandaşımızın da Gazi olduğunu hatırlatarak , Şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz, mekanları cennet olsun. Darbeyi önlemek için canlarını hiçe sayan Gazilerimizden de Allah razı olsun. Bu millet kahramanlarını asla unutmaz dedi.15 Temmuz ruhunu devam ettirecek şekilde çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Bora, bundan sonra yine ülkemizin kalkınmasında aynı ruhla ve aynı hissiyatla işimize bakarak büyük başarılara imza atacağız ve demokrasimizin daha da güçlenmesi için çalışacağız diye konuştu.

15-temmuz-